Кампания за описване и подръжка на всички 471 български военни гробища на територията на РС Македония

Активисти на Фондация Македония в град Кавадарци през октомври 2021 година сигнализираха, че двете български военни гробища в района са напълно унищожени от преминаващото през тях трасе на строящата се магистрала в посока град Прилеп.

След сигнал на фондация Македония Външно министерство на България излезна с официална нота и позиция към РС Македония, че подобни актове на унищожение на българското културно-историческо наследство са недопустими. Тъй като РС Македония системно унищожава през годините българските военни гробища и гробове на отделни войводи на ВМРО, като този на Христо Чернопеев през 2010 година, ние от Фондация Македония започнахме детайлното описване, на място със снимки и видео, на състоянието на всички български военни гробища на територията на РС Македония.

По описа на Министерство на отбраната на Република България те са 471 на брой. Разполагаме с този опис, в който са посочени местоположението на гробищата, както и от коя от четирите войни за национално обединение са. Броя на погребаните войници също е посочен. Ще предизвикаме среща с премиера на Република Северна Македония с цел държавата да приеме искането на Република България от 2009 година за създаване на смесена военно-историческа комисия, която да опише детайлно всички български военни гробища на територията на държавата, както и да ги защити със закон.

Там където са унищожени да бъдат възстановени. В следващите месеци ще опишем състоянието на всички 471 български военни гробища в РС Македония. Можете да се включите и в тази наша инициатива.