Паметник в цял ръст на Андрей Ляпчев в град София

Фондация Македония стартира национална кампания за изграждането и поставянето на паметник на българския държавник Андрей Ляпчев в град София.

Паметникът е в цял ръст и вече се изработва. Планираме да бъде поставен в района на сградата на Македонския дом, където той бе един от основателите, както и основател на Македонския научен институт. Фигурата на Андрей Ляпчев в съвременната българска история е ярка и твърде важна. Той положи живота и силите си за преуспяването на българската държава и народ.

Родом от град Ресен в Македония, той бе премиер на България в изключително труден период за държавата, когато стотици хиляди български бежанци се стичаха в свободната част от отечеството, за да спасят живота и децата си. Бежанци от българските територии в Одринска Тракия, Беломорска Тракия, Егейска и Вардарска Македония.

Андрей Ляпчев реши всички трудни задачи пред България, за да я остави след смъртта си по-силна и устремена към националния идеал - обединението на всички българи на Балканите в една държава. Днес този забележителен българин заслужава красив паметник в цял ръст, в центъра на София, близо до мястото, където сърцето му е било най-учестено - Македонският дом - една крепост в София на българите от Македония - прогонени насила от родната Македония.

Можете да се включите и в тази наша кампания, за да има Андрей Ляпчев красив паметник в центъра на София.