Почистване паметникът на Георги Делчев в Скопие

В началото на септември активисти на Фондация Македония в Скопие снимаха и показаха състоянието на паметника на Гоце Делчев в града - издраскан и замърсен, неподдържан от общинската власт от години.

Затова ръководството на фондацията взе решение да направи кампания за почистването му. Активисти от Скопие и София се събраха и за няколко часа извършиха основно почистване на паметника.

Отчитат се липсващи плочи от основата на паметника, липсата на надпис на кого е паметника, както и липсата на каквито и да е мерки от община Скопие за опазването на паметника от вандалски действия, които са ежедневие.

Няма охранителни камери в близост, няма осветление върху паметника нощем, липсва каквато и да е подръжка от общината по почистването и добрия вид на паметника.

Фондация Македония ще продължи да почиства редовно паметника, тъй като към днешна дата той е отново издраскан. Настояваме и пред общинските власти да сложат охранителни камери, както и осветление върху паметника.

Считаме за проява на тотална безотговорност поведението на властта и свързваме това отношение към паметника с факта, че е подарен от България през 1966 година, дело е на скулптора Стефан Делчев, брат на поета Стефан Делчев.

Тази инициатива ще продължи с поддръжката на добрия вид на българския национален герой Георги Николов Делчев.