Преброяване на населението в РС Македония 2021

За пръв път след 2002 година в РС Македония се проведе преброяване на населението. Съществена част от това преброяване е етническото самоопределение на хората и техният майчин език. Фондация Македония проведе кампания за насърчаване на населението с българско самосъзнание да се запише като етнически българи, с майчин език български, въпреки натискът от официалните власти и отделни граждани и медии с шовинистично поведение.

Проведохме стотици срещи и разговори, помогнахме на над 30 български семейства да напишат жалби до Държавния завод за статистика ( НСИ на РСМ ), за да бъдат преброени отново, тъй като са записани като македонци, вместо българи, против волята им. Поддържахме наши активисти в над 40% от преброителните комисии. По наша неофициална информация като българи се записаха между 13 и 15 000 граждани на РС Македония, част от които са и български граждани. Още в началото на преброяването отправихме писмен апел към президента на България и всички българи, г-н Румен Радев.

Призовахме го да се обърне с думи на подкрепа към българските общности в РС Македония, да имат смелостта да се запишат като българи, след като се чувстват като такива. Обект на нашата инициатива бяха и многобройните български граждани, които са родени в РС Македония и са също и македонски граждани. Нашият призив към тях бе да се запишат като българи, тъй като с такова самосъзнание са се декларирали пред българските институции, с нотариална заверка на подписа, за да получат българско гражданство: на база български произход, но и българско етническо самосъзнание.

Нашият призив бе: Който има българско гражданство и не се запише като българин на Попис 2021 рискува да влезне в процедура по отнемане на българското гражданство за деклариране на неверни данни пред българските институции. Считаме, че нашата кампания даде известен ефект на мобилизиране на българските общности в РС Македония.

Жизненоважно бе да има голям брой декларирани българи на Попис 2021, въпреки предизвикателствата пред тези, които са изявени българи и живеят в държавата РС Македония. Благодарим на всички, които се включихте в тази инициатива.