Национален комитет Гоце Делчев по случай 150 години от рождението на Гоце Делчев

През 2022 година се навършват 150 години от рождението на българския революционер и нациоанален водач на българите в Македония и Одринско - Георги Николов Делчев.

По този повод Фондация Македония, по идея на Проф. Пламен Павлов, създава Национален комитет Гоце Делчев, който ще има за цел да подпомогне Република България и нейните културни институции да отбележат подобаващо кръглата годишнина от рождението на нашия революционер и национален идеолог от град Кукуш, днешна Гърция.

Една от задачите на комитета е да поиска от Народното събрание на България да гласува 2022 година като годината на Гоце Делчев в България или Гоцева година. Това има съществено значение за всички елементи на националния живот и образование - всички випуски на военните училища, светските и граждански училища ще се наричат Гоцеви випуски.

Комитетът предвижда през януари 2022 година да обяви своето създаване с пресконференция в БТА. След това ще се започне работа по редица културни мероприятия преди и след датата на рождението на Гоце - 4 февруари. Със сигурност комитетът, чрез историците в него, ще подготви брошури на няколко европейски езика, които ще получат широко разпространение в институциите на Европейския съюз, както и сред европейските граждани.

Планират се съвместни дейности с Народната библиотека Св.Св. Кирил и Методий, Националната опера и балет, Софийската филхармония, Националния военен университет Васил Левски, Военната академия Георги Стойков Раковски, Министерство на отбраната на България, Министерство на външните работи на България, Държавна агенция за българите в чужбина и още редица държавни институции.

В комитета участие ще вземат: Проф.Пламен Павлов, Проф. Николай Овчаров, Виктор Стоянов и др.

Целта на Национален комитет Гоце Делчев е да отбележи сред българите и европейските граждани и институции подобаващо паметта на Георги Николов Делчев, както и да представи неговият живот и дело в името на свободата на хората в Македония и Одринско.